Calentica

A także, calentita, karantika, karantita. Danie pochodzi z Algierii, ale już sama geneza nie jest taka oczywista. Jedna teoria mówi, że pochodzi z początku XVIII wieku, kiedy Hiszpanie siedzieli w oblężonym mieście Oran, do którego wcześniej wbili się, bo się podobno zdenerwowali na stacjonujących tam piratów berberyjskich (nie wiem czy nazwa berbelucha, pochodzi właśnie od nich)....
Najnowsze przepisy
Szukasz inspiracji na smaczne przekąski na przyjęcie lub... ⇖ 11
Długa podróż i perspektywa wielu godzin za kółkiem?... ⇖ 15
Śliwki pod kruszonką z ciasteczkami amaretti, to deser,... ⇖ 16
Domowy schab parzony – soczysty i aromatyczny, idealny... ⇖ 23
Lubicie eksperymenty w kuchni? ja uwielbiam i jak coś mi... ⇖ 17
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała... ⇖ 20
Gruszki to jedne z najbardziej niedocenianych owoców w... ⇖ 16
Przepisy z bloga
Dzisiaj obchodzimy Star Trak Day, na okoliczność rocznicy... ⇖ 42
Wpadło mi w ręce ostatnio trochę warzyw, które, z uwagi... ⇖ 47
Pieczonki już kiedyś robiłem, a nawet zdobyłem dzięki... ⇖ 73
Idealnie byłoby, gdyby danie było z makaronem lolli, ale... ⇖ 99
Rzepak to odmiana kapusty, więc skoro kultowym daniem są... ⇖ 108
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 1972
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 315
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 285
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 277
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 241
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 233
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 197