Ciaramicola – włoska babka z bezą z Umbrii

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do słonecznej Umbrii – serca Włoch, gdzie od pokoleń na Wielkanoc piecze się wyjątkową babkę o wdzięcznej nazwie „ciaramicola”. Ciaramicola – włoska babka z bezą z Umbrii o bardzo dawnym pochodzeniu – podobno już w XV wieku pieczono je w Perugii i okolicach. Charakteryzuje się czerwonym kolorem, który zawdzięcza likierowi Alchermes. Pokryta jest białą chmurką bezy i kolorowymi posypkami. Czerwień ciasta kontrastuje z...
Najnowsze przepisy
Cześć Kochani zapraszam na przepis z serii PRZETWORYTym... ⇖ 5
Witam Kochani! Polecam przepyszne placki najlepsze ze... ⇖ 15
Dlaczego ten gulasz to strzał w dziesiątkę?Bogactwo... ⇖ 11
Miskant chiński Trawy ozdobne to rośliny, które w... ⇖ 17
Przepisy z bloga
Wielkanoc to idealna okazja, by wprowadzić do menu coś... ⇖ 136
Wielkanoc to czas pełen aromatów, rodzinnych spotkań... ⇖ 131
Pieczeń rzymska to jedno z tych dań, które kojarzą się... ⇖ 119
Babka to jedno z tych ciast, które idealnie sprawdza się... ⇖ 1159
Jeśli marzycie o domowych bułeczkach, które rozpływają... ⇖ 136
Jajka faszerowane tuńczykiem alla diavola to klasyczna... ⇖ 138
Focaccia to jedno z najbardziej klasycznych drożdżowych... ⇖ 137
Jeśli lubisz dania pełne smaku, aromatyczne przyprawy i... ⇖ 236
Jeśli uwielbiacie miękkie, puszyste wypieki z nutą... ⇖ 126
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 1504
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 263
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 210
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 197
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 160
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 154
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 145
Ciasto Orzechowa Krówka to pyszne ciasto z kajmakiem i... ⇖ 116