Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś, szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając tym razem z przepisu naszej babci Kseni takie...
Najnowsze przepisy
Najlepsze chrupiące ziemniaki w airfryerze – prosty trik... ⇖ 5
Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze... ⇖ 20
Dziś zapraszam na przepyszny torcik, który rozpływa się... ⇖ 15
Marchewka to jedno z tych warzyw, które niemal każdy zna... ⇖ 15
Przepisy z bloga
Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze... ⇖ 20
Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski... ⇖ 51
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała... ⇖ 53
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego... ⇖ 168
Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski... ⇖ 123
Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa... ⇖ 70
Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i cebuli... ⇖ 67
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 306
Sałatka z szynką i mozzarellą jest lekka i pełna smaku.... ⇖ 81
Surówka z buraka i chrzanu – prosty i pyszny dodatek do... ⇖ 75
Sałatka z kurczakiem i camembertem to lekka, sycąca i... ⇖ 65
Placki ziemniaczane z marchewką, chrupiące, złociste i... ⇖ 61