Polenta
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/polenta.html
PolentaProsta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.Składniki:2,5 szklanki wody2/3 szklanki kaszki kukurydzianejpół łyżeczki soli15 dkg sera gouda2 łyżki masła klarowanegoSposób wykonania:Wodę...
Najnowsze przepisy
Obłędny! Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto wygląda... ⇖ 76
Ta sałatka to idealny dodatek do smażonego karpia, dorsza... ⇖ 20
Przepyszna, wilgotna, delikatna,makowa babka, nie tylko na... ⇖ 19
Świąteczny wieniec makowy -dlaczego ten przepis jest taki... ⇖ 17
Przepisy z bloga
Prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom... ⇖ 40
Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od... ⇖ 62
Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i... ⇖ 90
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu... ⇖ 182
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W... ⇖ 62
Przepisy na czasie
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 485
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 447
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 351
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 345
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 303
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 232
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 203
Makowiec japoński to takie ciasto, które niby wydaje się... ⇖ 181
Idealne danie na ciepło na imprezy, lub na obiad. Przepis... ⇖ 178
Przepyszna ryba po grecku w ekspresowej wersji dla... ⇖ 160









































