Polenta
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/polenta.html
PolentaProsta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.Składniki:2,5 szklanki wody2/3 szklanki kaszki kukurydzianejpół łyżeczki soli15 dkg sera gouda2 łyżki masła klarowanegoSposób wykonania:Wodę...
Najnowsze przepisy
Wyobraź sobie ten moment: wyjmujesz z piekarnika idealną... ⇖ 7
Buraki to jedne z najbardziej wartościowych warzyw w... ⇖ 8
Pyszna, pyszna zupa i odżywcza i pożywna i idealna na... ⇖ 13
Leśny aromat kurek przypomina mi wakacje z dziadkiem w... ⇖ 15
Przepisy z bloga
Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i... ⇖ 57
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu... ⇖ 162
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W... ⇖ 56
Tradycyjny domowy obiad z roladami z karkówki i pysznym... ⇖ 46
Przepisy na czasie
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 340
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 250
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 188
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 147
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 136
Idealne danie na ciepło na imprezy, lub na obiad. Przepis... ⇖ 61
Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i... ⇖ 57
Buraczki z czosnkiem i majonezem – prosty przepis na... ⇖ 53




































