Polenta

PolentaProsta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.Składniki:2,5 szklanki wody2/3 szklanki kaszki kukurydzianejpół łyżeczki soli15 dkg sera gouda2 łyżki masła klarowanegoSposób wykonania:Wodę...
Najnowsze przepisy
Bitki Wieprzowe w Sosie Własnym – Klasyk, Który Zawsze... ⇖ 7
Poznaj przepis na orzechowe espressino – kawowy deser... ⇖ 11
Makaron z cukinii z gorgonzolą i parmezanem – lekki i... ⇖ 11
Coś szybkiego na obiad. W międzyczasie jak będzie... ⇖ 12
Fasolka szparagowa to jeden z tych skarbów późnej wiosny... ⇖ 17
Gelato Mokka(Ninja Creami NC300EU)Wyobraź sobie poranek w... ⇖ 12
Fit Skyrnik na Zimno(*SERIA FIT*)Wyobraź sobie deser,... ⇖ 15
Przepisy z bloga
Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski... ⇖ 30
Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa... ⇖ 38
Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i cebuli... ⇖ 41
Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem... ⇖ 47
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 1828
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 285
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 240
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 239
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 188
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 184
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 180
Ciasto Orzechowa Krówka to pyszne ciasto z kajmakiem i... ⇖ 159