Polenta
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/polenta.html
PolentaProsta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.Składniki:2,5 szklanki wody2/3 szklanki kaszki kukurydzianejpół łyżeczki soli15 dkg sera gouda2 łyżki masła klarowanegoSposób wykonania:Wodę...
Najnowsze przepisy
Klasyczny wigilijny farsz do pierogów z kapustą kiszoną... ⇖ 11
Tradycyjny farsz do uszek przygotowany z aromatycznych... ⇖ 13
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z... ⇖ 8
Składniki :3 kg buraczków ( waga po obraniu )2 większe... ⇖ 7
Kapusta z grochem to pyszne i syte danie, które zachwyci... ⇖ 30
Przepisy z bloga
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z... ⇖ 8
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na... ⇖ 28
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach... ⇖ 26
Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit... ⇖ 62
Prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom... ⇖ 50
Przepisy na czasie
Masz ochotę na coś słodkiego bez pieczenia? Zrób sernik... ⇖ 1121
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 620
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto lion bez pieczenia, to... ⇖ 540
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 523
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 466
Pyszny, mięciutki i delikatny. Idealne na półmisek... ⇖ 424
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 422
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 410
W naszym domu na Wigilii karp jest jednym z obowiązkowych... ⇖ 308








































