Polenta
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/polenta.html
PolentaProsta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.Składniki:2,5 szklanki wody2/3 szklanki kaszki kukurydzianejpół łyżeczki soli15 dkg sera gouda2 łyżki masła klarowanegoSposób wykonania:Wodę...
Najnowsze przepisy
Wołowina po marokansku z Fasolką i Ziemniakami -Marqa... ⇖ 7
Stary, sprawdzony przepis na kokosanki w polewie! Kokosanki... ⇖ 27
Dziś przepis na nietypowe buraczki .Buraczki po ukraińsku... ⇖ 22
Kiedy przygotowuję lekki deser z jabłek z cynamonem, od... ⇖ 19
Przepisy z bloga
Prosta sałatka śledziowa, którą możemy podać gościom... ⇖ 27
Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od... ⇖ 46
Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i... ⇖ 81
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu... ⇖ 179
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W... ⇖ 59
Przepisy na czasie
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 416
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 315
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 308
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 259
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 203
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 182
Idealne danie na ciepło na imprezy, lub na obiad. Przepis... ⇖ 158
Przepyszna ryba po grecku w ekspresowej wersji dla... ⇖ 141
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser,... ⇖ 104









































