Polewka wielkopolska z kwaśnego mleka
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2025/02/polewka-wielkopolska-z-kwasnego-mleka.html
Polewka z ukwaszonego mleka lub maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta bieda- zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na ws. Do zupy podawano podsmażane ziemniaki z boczkiem, skwarkami lub kiełbasą. Danie rozgrzewające i sycące. Smak naszego dzieciństwa!Składniki:1 l ukwaszonego mleka1 szklanka śmietany 18 %1 czubata łyżka masła2 czubate łyżki mąkisól, pieprz do smaku5-6 dużych ziemniaków30 dkg kiełbasy podwawelskiejłyżka smalcu...
Najnowsze przepisy
Jeśli chcecie przenieść się na gorącą Sycylię bez... ⇖ 15
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt... ⇖ 18
Mahallabia – kremowy arabski deser o smaku mleka, wanilii... ⇖ 14
Śmietanowiec z dżemem wiśniowym, lekkie, kremowe ciasto,... ⇖ 15
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu – klasyk polskiej... ⇖ 14
Przepisy z bloga
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 39
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy... ⇖ 111
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany... ⇖ 51
Kotlety są miękkie, puszyste i chrupiące z wierzchu... ⇖ 142
Przepisy na czasie
Mójsprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe.W... ⇖ 76
W dzieciństwie kotlet mielony był królem niedzielnego... ⇖ 75
Wczorajszy ryż. Produkt, który budzi skrajne emocje — z... ⇖ 72
Jesień może być piękna nawet w kuchni. Stary przepis... ⇖ 56






































