Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Kasza gryczana to produkt, który może budzić mieszane... ⇖ 6
Jeśli lubisz szybkie dania z patelni, to to penne będzie... ⇖ 14
Kebab w Rulonie (Rolka Kebaba) – Najlepsza Technika Ta... ⇖ 23
Pyszne kruche ciasteczka, z kremem maślano-kajmakowym, do... ⇖ 20
14.11.2025 Magda W tym przepisie wykorzystujemy proste... ⇖ 19
Pyszna sałatka z bulgurem, selerem korzeniowym, jabłkiem,... ⇖ 23
Przepisy z bloga
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 66
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 185
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 148
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 279
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 187
Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie... ⇖ 160
Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie... ⇖ 173
Przepisy na czasie
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 753
Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym... ⇖ 612
Dziś mam dla Was przepis na pyszną, tradycyjną surówkę... ⇖ 331
Szybkie i smaczne ciasto, znakomite na każdą okazję. Tym... ⇖ 288
Likier idealny dla wielbicieli i smakoszy kawy. Jest bardzo... ⇖ 281









































