Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego,... ⇖ 12
Artykuł sponsorowany – treść i zdjęcia dostarczone... ⇖ 16
28.11.2025 Magda Chrupiące ziemniaki po meksykańsku to... ⇖ 9
Czasami każdy z nas potrzebuje sobie osłodzić odrobinę... ⇖ 17
Przepis na pyszne ciasto Makowy Ananasek to połączenie... ⇖ 28
Przepisy z bloga
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 78
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 200
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 162
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 339
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 198
Przepisy na czasie
Jeśli szukacie przepisu na wyjątkową sałatkę, która... ⇖ 2158
Drożdżówki z serem to klasyka, której się nie da nie... ⇖ 1154
Francuskie ciastka grzebyki z makiem. Szybki i prosty... ⇖ 996
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 918
Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym... ⇖ 894
Ciasta z polewą czekoladową są przepyszne! Poniżej... ⇖ 672









































