Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Boczek pieczony rolowany to jeden z tych klasycznych... ⇖ 11
Już od kilku lat staram się przygotowywać na Święta... ⇖ 19
Jesiotr to ryba, która nie potrzebuje wielu dodatków.... ⇖ 26
Leśna, gotowana bez pośpiechu - zupa grzybowa to jeden z... ⇖ 25
Pyszne, kokosowe ciasto przekładane słonymi krakersami.... ⇖ 29
Aromatyczna, klarowna i pełna głębokiego smaku suszonych... ⇖ 26
Przepisy z bloga
Orzeszki to tradycyjne ciasteczka wypiekane na Święta... ⇖ 76
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 101
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 302
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 175
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 429
Przepisy na czasie
Prosty przepis na klasyczny drożdżowy makowiec. Przepis... ⇖ 3109
Masz ochotę na coś słodkiego bez pieczenia? Zrób sernik... ⇖ 2172
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które... ⇖ 1517
NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROŻKIBardzo lubię... ⇖ 862
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 769
Duszona pierś z indyka na kanapki Dziś zdrowa domowa... ⇖ 725
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 712
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 695
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto lion bez pieczenia, to... ⇖ 662









































