Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Dzień dobry :-) Grudzień to zabiegany miesiąc, więc u... ⇖ 3
Przepis nadelikatne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem... ⇖ 8
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na po prostu mega HIT... ⇖ 8
Mąka owsiana sprawia, że ciasto jest nieco delikatniejsze... ⇖ 8
Z pewnością nie jest to danie ekspresowe i za chiny... ⇖ 9
Wiesz, dlaczego jedna kawa smakuje jak czekolada, a inna... ⇖ 11
Przepisy z bloga
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 82
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 216
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 163
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 361
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 205
Przepisy na czasie
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 386
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 285
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 274
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 231
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 184
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 167
Idealne danie na ciepło na imprezy, lub na obiad. Przepis... ⇖ 132
Domowe pralinki są smaczne, łatwe do zrobienia i... ⇖ 74









































