Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Takiego piernika jeszcze nie piekłam. Bardzo lekki i... ⇖ 13
Zdrowa pasta sardynkowa bez majonezu Dziś bardzo ... ⇖ 17
Wołowina po marokansku z Fasolką i Ziemniakami -Marqa... ⇖ 14
Carpaccio to danie, które uchodzi za kwintesencję... ⇖ 24
Stary, sprawdzony przepis na kokosanki w polewie! Kokosanki... ⇖ 35
Przepisy z bloga
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 83
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 221
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 164
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 367
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 207
Przepisy na czasie
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 420
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 319
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 318
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 309
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 266
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 205
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 183
Idealne danie na ciepło na imprezy, lub na obiad. Przepis... ⇖ 159
Przepyszna ryba po grecku w ekspresowej wersji dla... ⇖ 145
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser,... ⇖ 127









































