Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pyszne paszteciki... ⇖ 17
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe danie z rybą w roli... ⇖ 16
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale brakuje Ci czasu na... ⇖ 18
Przepyszne, soczyste, filety z kurczaka, słodko winne, w... ⇖ 16
Pieczone podudzia z kurczaka w aromatycznej marynacie... ⇖ 18
Pasztet z karpia z dodatkiem jeszcze kilku ryb. Jest on dla... ⇖ 20
Przepisy z bloga
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 86
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 246
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 166
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 385
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 209
Przepisy na czasie
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 584
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto lion bez pieczenia, to... ⇖ 513
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 489
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 422
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 393
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 386
Pyszny, mięciutki i delikatny. Idealne na półmisek... ⇖ 378
Makowiec japoński to takie ciasto, które niby wydaje się... ⇖ 261
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 261
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 255









































