Proziaki
Źródło: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/proziaki.html
Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
KROKIETY Z PIECZARKAMI I SEREMTego dania nie może... ⇖ 3
21.12.2025 Magda Piernikowe tosty francuskie z piekarnika... ⇖ 8
Wigilia to nie tylko potrawy. To cisza, światło świec i... ⇖ 23
Kompot z żurawiny z dodatkiem pomarańczy to aromatyczny,... ⇖ 23
Przepisy z bloga
Orzeszki to tradycyjne ciasteczka wypiekane na Święta... ⇖ 73
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 100
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 299
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 175
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 426
Przepisy na czasie
Prosty przepis na klasyczny drożdżowy makowiec. Przepis... ⇖ 2927
Masz ochotę na coś słodkiego bez pieczenia? Zrób sernik... ⇖ 2119
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które... ⇖ 1475
NAJLEPSZY PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROŻKIBardzo lubię... ⇖ 851
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 753
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 688
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 655
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto lion bez pieczenia, to... ⇖ 650
Duszona pierś z indyka na kanapki Dziś zdrowa domowa... ⇖ 633









































