Proziaki

Proziaki to rodzaj pieczywa/bułeczek na sodzie, wywodzących się z regionu Bieszczad. Jest to stara receptura, wg której proziaki przygotowywało się na gorących blachach na kuchni kaflowej opalanej drewnem. Większość z nas zapewne pamięta proziaki z dzieciństwa, bo mimo, że przepis wywodzi się z kuchni bieszczadzkiej, to rozprzestrzenił się po całym kraju. Ja również pamiętam...
Najnowsze przepisy
Dziś pomysł na panierowane polędwiczki z kurczaka w... ⇖ 15
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli wychodzą... ⇖ 122
Chrupiący kurczak po azjatycku z kolorowymi warzywami i... ⇖ 20
Przepisy z bloga
Na weekend postanowiłam zrobić bardziej wymyślne ciasto,... ⇖ 160
Dziś upiekłam kolejne w tym sezonie ciasto z owocami. Tym... ⇖ 130
Ostatnio korzystam z dobrodziejstw lata i zbieram wszystkie... ⇖ 198
Jak ja lubię lato i owoce, które po kolei dojrzewają.... ⇖ 162
Beza - moja pierwsza w życiu upieczoną przeze mnie... ⇖ 136
Sezon na truskawki właśnie się zaczyna, więc u mnie... ⇖ 142
Sezon na rabarbar trwa, więc u mnie na weekend zagościło... ⇖ 311
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 784
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 324
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 279
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 209
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 204