Pyra z gzikiem

Pyra z gzikiem Poznańskie danie regionalne, czyli pyry z gzikiem i sznytlochem (szczypiorkiem). Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny. Składniki: 5-6 dużych ziemniaków 30 dkg twarogu1 szklanka śmietany 18 % gęstej, kwaśnej1 pęczek drobnego szczypioru2 łyżki masłasól, pieprz do smakuSposób wykonania: Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do...
Najnowsze przepisy
Czy zdarza Ci się marzyć o pysznej, serowej zapiekance... ⇖ 6
Królestwo grzybów to prawdziwy skarb polskich lasów –... ⇖ 6
Robię ją z kukurydzy konserwowej, dlatego można gotować... ⇖ 12
Ciasto czekoladowe ze śliwkami na kefirze to pomysł na... ⇖ 12
Sernik z mlekiem skondensowanym to ciasto, które potrafi... ⇖ 87
Przepisy z bloga
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała... ⇖ 24
Tarte buraki na zimę -przepis podstawowy. Buraczki z tego... ⇖ 36
Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski... ⇖ 87
Dokładniej kluski ziemniaczano-dyniowe z dziurką. Trwa... ⇖ 43
Prosta surówka z kapusty, jabłka, marchewki i cebuli... ⇖ 45
Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem... ⇖ 52
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 2002
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 325
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 291
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 282
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 248
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 239
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 203