Pyra z gzikiem
Źródło: https://rajchelewa.blogspot.com/2024/09/pyra-z-gzikiem.html
Pyra z gzikiem Poznańskie danie regionalne, czyli pyry z gzikiem i sznytlochem (szczypiorkiem). Lekkie, proste danie z Wielkopolski. Kiedyś prócz polewki i śledzia najpopularniejsze danie postne w Poznaniu, dziś podawane w restauracjach jako przysmak regionalny. Składniki: 5-6 dużych ziemniaków 30 dkg twarogu1 szklanka śmietany 18 % gęstej, kwaśnej1 pęczek drobnego szczypioru2 łyżki masłasól, pieprz do smakuSposób wykonania: Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do...
Najnowsze przepisy
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W... ⇖ 12
W pracowity wtorek, kiedy wróciłem do domu zmęczony po... ⇖ 16
Jesień to idealny moment na eksperymenty w kuchni –... ⇖ 17
Przepyszny placek do barszczu, który znakomicie sprawdzi... ⇖ 123
Kurczak pieczony z warzywami to pyszne i proste danie, to... ⇖ 26
Przepisy z bloga
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W... ⇖ 12
Tradycyjny domowy obiad z roladami z karkówki i pysznym... ⇖ 40
Przepisy na czasie
Jeśli szukacie przepisu na wyjątkową sałatkę, która... ⇖ 2141
Drożdżówki z serem to klasyka, której się nie da nie... ⇖ 1151
Francuskie ciastka grzebyki z makiem. Szybki i prosty... ⇖ 996
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 903
Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym... ⇖ 889
Ciasta z polewą czekoladową są przepyszne! Poniżej... ⇖ 659








































