Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread)
Źródło: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2021/10/chleb-polski-na-zakwasie-wg-aleex.html
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe...
Najnowsze przepisy
Szybka sałatka makaronowa z filetem z kurczaka, kolorowymi... ⇖ 6
Karkówka to mięso, które potrafi rozwinąć swój smak... ⇖ 8
Proste ciasto, ale było tak dobre w smaku, że piekłam je... ⇖ 9
Pozostając wciąż w dyniowym temacie, zapraszam dziś bez... ⇖ 16
Przerywam dziś kolejną, przewidzianą wcześnieja tym... ⇖ 19
Przepisy z bloga
Po powolnym, nieco leniwym początku miesiąca, zaczął... ⇖ 520
Zaczął się listopad. Do końca roku pozostały tylko 2... ⇖ 726
Mija spokojna sobota. Lubię jej nieco leniwy rytm, kiedy... ⇖ 540
Przejęłam po mamie lepienie pierogów. Zawsze robiła to... ⇖ 1230
Nie wiem, jak powinnam nazwać te pierogi. Dawniej były to... ⇖ 653
W sezonie nie sposób ich nie zrobić chociaż raz. Tym... ⇖ 758
Rzadko mam czas na oglądanie telewizji. Najczęściej... ⇖ 508
Ziemniaki Hasselback lub Potato à la Hasselbacken to... ⇖ 532
Jeszcze raz wstawiam post z 6.09.2022 r., który przez... ⇖ 674
Przepisy na czasie
Mójsprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe.W... ⇖ 70
W dzieciństwie kotlet mielony był królem niedzielnego... ⇖ 70
Wczorajszy ryż. Produkt, który budzi skrajne emocje — z... ⇖ 63
Jesień może być piękna nawet w kuchni. Stary przepis... ⇖ 50








































