Ciasto drożdżowe, podstawowe informacje :)

Ciasto drożdżowe jest spulchniane biologicznie, czyli poprzez dodanie drożdży. Drożdże to rodzaj jednokomórkowych grzybów, które w określonych warunkach metabolizują węglowodany (m.in. cukier). Zawierają one enzymy, które reagują ze skrobią znajdującą się w mące. Skrobia ulega rozpadowi na dwutlenek węgla i alkohol. Proces ten nazywamy fermentacją. W trakcie ugniatania...
Najnowsze przepisy
Pomidory to warzywo, które od pokoleń towarzyszy nam w... ⇖ 16
Gdy pierwszy raz spróbowałem wietnamskich sajgonek... ⇖ 15
Dziś pomysł na panierowane polędwiczki z kurczaka w... ⇖ 28
Przepisy z bloga
Szarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho... ⇖ 865
Szarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho... ⇖ 315
Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które ... ⇖ 838
Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które ... ⇖ 321
Tort owocowy z topperem powstał z okazji dnia dziecka. W... ⇖ 877
Krem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i... ⇖ 807
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 784
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 324
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 279
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 209
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 204