Mąka żytnia – typy i zastosowanie

Po zmieleniu ziaren żyta otrzymujemy mąkę żytnią. W porównaniu z pszenicą, żyto zawiera więcej składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, cynk, miedź i mangan. Mąka żytnia zawiera również, tak popularny ostatnio, gluten. Jednak gluten ten jest neutralizowany przez związki organiczne, nazywane „śluzami”. Pęcznieją one zapobiegając połączeniu się białek (gluteny...
Najnowsze przepisy
Pomidory to warzywo, które od pokoleń towarzyszy nam w... ⇖ 16
Gdy pierwszy raz spróbowałem wietnamskich sajgonek... ⇖ 15
Dziś pomysł na panierowane polędwiczki z kurczaka w... ⇖ 28
Przepisy z bloga
Szarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho... ⇖ 865
Szarlotka z kremem i kokosową posypką to popisowe ciacho... ⇖ 315
Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które ... ⇖ 838
Brownie z truskawkami to pyszne ciasto biszkoptowe, które ... ⇖ 321
Tort owocowy z topperem powstał z okazji dnia dziecka. W... ⇖ 877
Krem z białej czekolady to świetny dodatek do tortów i... ⇖ 807
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 784
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 324
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 279
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 209
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 204