Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža)
Źródło: https://roslinozerniurlopowicze.blogspot.com/2020/03/chorwacja-ryz-z-ajwarem-ajvar-riza.html
Ajwar to popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonej papryki. Prawdopodobnie wywodzi się z Serbii, gdzie kawiorem z papryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy...
Najnowsze przepisy
Jeśli chcecie przenieść się na gorącą Sycylię bez... ⇖ 17
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt... ⇖ 18
Mahallabia – kremowy arabski deser o smaku mleka, wanilii... ⇖ 14
Śmietanowiec z dżemem wiśniowym, lekkie, kremowe ciasto,... ⇖ 15
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu – klasyk polskiej... ⇖ 16
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 467
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 559
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 546
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 771
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 703
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 545
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 548
Przepisy na czasie
Mójsprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe.W... ⇖ 76
W dzieciństwie kotlet mielony był królem niedzielnego... ⇖ 75
Wczorajszy ryż. Produkt, który budzi skrajne emocje — z... ⇖ 72
Jesień może być piękna nawet w kuchni. Stary przepis... ⇖ 57









































