Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)

Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Robię ją z kukurydzy konserwowej, dlatego można gotować... ⇖ 1
Ciasto czekoladowe ze śliwkami na kefirze to pomysł na... ⇖ 8
Sernik z mlekiem skondensowanym to ciasto, które potrafi... ⇖ 14
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 447
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 520
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 527
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 732
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 658
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 529
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 519
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 1979
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 320
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 287
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 279
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 243
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 235
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 199