Bessara Jelbana – gęsta marokańska zupa z suszonego groszku

Bessara Jelbana– gęsta marokańska zupa z suszonego groszku Jeśli znacie już marokańską bissarę z suszonego bobu znajdziesz jąTutaj, to dziś zabieram Was w kolejną podróż do smaków Maroka – tym razem z wersją z zielonego groszku, czyli bessara jelbana. To wyjątkowo prosta, sycąca, aromatyczna zupa, która w Maroku jest uwielbiana zwłaszcza zimą. Bessara to tradycyjna marokańska zupa-krem, przygotowywana w dwóch wariantach:z suszonego bobu (bissara) – bardziej popularna...
Najnowsze przepisy
Robię ją z kukurydzy konserwowej, dlatego można gotować... ⇖ 10
Ciasto czekoladowe ze śliwkami na kefirze to pomysł na... ⇖ 12
Sernik z mlekiem skondensowanym to ciasto, które potrafi... ⇖ 67
Przepisy z bloga
Kremowa zupa z cukinii i groszku– delikatna, zdrowa i... ⇖ 55
Lemoniada- Citronnada– tylko 3 składniki, a smak jak z... ⇖ 105
Bób po marokańsku (Foul Mcharamel)– aromatyczna uczta... ⇖ 91
Cukinia po marokańsku z chermoulą– aromatyczna uczta z... ⇖ 105
Tajine z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i rodzynkami–... ⇖ 67
Muffinki z malinami i serkiem mascarpone– puszyste,... ⇖ 121
Domowa Pizza Margherita Pizza Margherita to klasyka, która... ⇖ 139
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 1998
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 323
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 289
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 281
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 244
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 238
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 200