Dlaczego niektóre kawy mają mniej kwasowości?

Kwasowość kawy może być postrzegana zarówno jako zaleta, jak i wada – wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Kawa o niskiej kwasowości to przede wszystkim 100% Arabica, która naturalnie zawiera mniej kofeiny niż Robusta. Na jej charakter wpływa również wysokość uprawy – im niższe położenie plantacji, tym łagodniejszy profil smakowy otrzymujemy w filiżance. Podczas gdy kawy z Kenii czy Etiopii słyną z wyrazistej kwasowości, ziarna kolumbijskie oferują...
Najnowsze przepisy
Pyszny obiad w 30 minut, czyli greckie pulpeciki z indyka i... ⇖ 6
#WspółpracaRecenzencka #BlackMonk #NaKanapieFantasy ma to... ⇖ 15
Maliniak to puszyste drożdżowe ciasto z malinami, dżemem... ⇖ 11
Cukinia – dla jednych warzywna królowa lata, dla innych... ⇖ 16
Przepisy z bloga
Gotowanie na parze jest powszechnie uznawane za jedną z... ⇖ 68
Praktycznie każda mama doskonale wie o tym, jak trudno... ⇖ 137
Słoiki na przetwory można znaleźć w sklepach w okresie... ⇖ 204
Maj to dopiero początek sezonu na przetwory, ale już... ⇖ 295
Przepisy na czasie
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 214
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 155
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 154
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 134
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 110
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 108
Ciasto Orzechowa Krówka to pyszne ciasto z kajmakiem i... ⇖ 83