Sos demi-glace
Źródło: https://www.kompozycjadoskonala.pl/2025/02/sos-demi-glace.html
Sos demi-glace to jeden z bogatych brązowych sosów z klasycznej kuchni francuskiej, wytwarzany przez gotowanie kości, warzyw i wina przez ok. 2 - 3 dni, co wydobywa żelatynę z kości, koncentruje smaki i zagęszcza sos. Sos ten jest matką wszystkich sosów. W gastronomii to kluczowa baza wszystkich sosów. Pieprzowy, rozmarynowy, tymiankowy, śliwkowy, grzybowy, sos bordelaise (klasyczny francuski sos z szalotek, ziół, czerwonego wina i demi-glace), sos maderowy, sos chasseur, sos...
Najnowsze przepisy
Thanksgiving is such a special time, isn’t it? It’s all... ⇖ 6
Kwiaty dyni w cieście z ricottą, suszonymi pomidorami i... ⇖ 7
Dziś zapraszam na szybki obiad, przygotowany praktycznie z... ⇖ 7
Have you ever experienced the vibrant flavors of Haitian... ⇖ 8
Ah, Thanksgiving! A time for family, gratitude, and,... ⇖ 10
Jesień to idealny czas na ciepłe, aromatyczne dania,... ⇖ 12
Przepisy z bloga
Tagliatelle kompozycja doskonała z pieczonym kurczakiem,... ⇖ 98
Najlepsze kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na... ⇖ 162
Puszyste, łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne... ⇖ 191
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 897
Różnego rodzaju sałatki z kurczakiem i marynowanymi... ⇖ 652
Przysmak Sułtana to jedno z tych ciast, które wygląda... ⇖ 474
Dzisiaj przychodzę do Was z prostym przepisem na lekki... ⇖ 468
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 422
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 421









































