Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)
Źródło: https://roslinozerniurlopowicze.blogspot.com/2023/01/chorwacja-seljacka-manestra-zupa-z.html
Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Jutro 11 listopada czyli Dzień Niepodległości. Ale nie... ⇖ 35
Frytki z air fryer – chrupiące i złociste Chrupiące,... ⇖ 15
Pyszny, po prostu rozpływa się w ustach, pracy przy nim... ⇖ 21
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 473
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 563
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 548
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 775
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 711
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 549
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 551
Przepisy na czasie
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 682
Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym... ⇖ 453
Szybkie i smaczne ciasto, znakomite na każdą okazję. Tym... ⇖ 234
Bardzo aromatyczny kurczak, który znakomicie sprawdzi się... ⇖ 176
Mójsprawdzony przepis na ciasto na pierogi bezglutenowe.W... ⇖ 155









































