Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)

Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Choć parówki długo kojarzyły się z produktami niskiej... ⇖ 10
Rydze smażone z cebulą i czosnkiem Rydze smażone z... ⇖ 14
Jeśli szukasz czegoś ciekawszego niż nudne kanapki, to... ⇖ 13
Sekret tego ciasta to zdecydowanie czas i temperatura... ⇖ 15
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 459
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 537
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 540
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 755
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 683
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 542
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 535
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 759
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 294
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 245
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 180
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 174