Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)

Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Cukinia – dla jednych warzywna królowa lata, dla innych... ⇖ 2
Oh my goodness, let me tell you about these raspberry... ⇖ 16
Hey there! Let me tell you, quick pickled red onions are an... ⇖ 14
Oh my gosh, let me tell you about these cinnamon sugar... ⇖ 12
There’s nothing quite like starting your day with a... ⇖ 12
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 442
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 514
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 520
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 723
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 650
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 524
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 512
Przepisy na czasie
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 208
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 144
Rolada biszkoptowa z jabłkami jest banalnie prosta w... ⇖ 129
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 114
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 106
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 102
Ciasto Orzechowa Krówka to pyszne ciasto z kajmakiem i... ⇖ 81