Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)
Źródło: https://roslinozerniurlopowicze.blogspot.com/2023/01/chorwacja-seljacka-manestra-zupa-z.html
Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Wyobraź sobie poranek bez konieczności dotykania brudnymi... ⇖ 7
Przepis na indyka Dziś na obiad indyk w kapuście i bez... ⇖ 12
Tortilla z łososiem, rukolą i kremowym serkiem – szybka... ⇖ 13
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 486
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 584
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 557
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 790
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 737
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 555
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 574
Przepisy na czasie
Jeśli szukacie przepisu na wyjątkową sałatkę, która... ⇖ 2111
Drożdżówki z serem to klasyka, której się nie da nie... ⇖ 1147
Francuskie ciastka grzebyki z makiem. Szybki i prosty... ⇖ 989
Często robimy sałatki z makaronem ryżowym i ananasem.... ⇖ 892
Cześć zapraszam was dziś na kolejne pyszne ciasto, tym... ⇖ 878
Ciasta z polewą czekoladową są przepyszne! Poniżej... ⇖ 636









































