Chorwacja - Seljačka maneštra (Zupa z fasolką szparagową, kukurydzą i soczewicą)

Słowo maneštra pochodzi od włoskiego minestrone oznaczającego dość gęstą i pełną dodatków zupę (często z warzywami i makaronem). Ze względów historyczno-geograficznych, nazewnictwo i kuchnia włoska odgrywają po dziś dzień dużą rolę w kuchni i kulturze Chorwacji, szczególnie w okolicach nadmorskich.Seljačka maneštra w wolnym tłumaczeniu oznacza chłopską...
Najnowsze przepisy
Rydze - Gatita w Pytaniu na ŚniadanieRydze, to grzyby,... ⇖ 6
Ekspresowe, przepyszne rogaliki. Nie trzeba czekać, aż... ⇖ 10
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinno... ⇖ 9
Głębia smaku w tej zupie pochodzi z pieczonego kalafiora... ⇖ 17
Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to... ⇖ 10
Składniki: recipe: pałki 4 sztuki i grubsze miejsca... ⇖ 20
Domowa woda gazowana to synonim wygody oraz doskonałego... ⇖ 15
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 459
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 537
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 540
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 755
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 684
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 542
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 535
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 764
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 303
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 254
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 186
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 184