Revani, czyli ciasto z semoliny
Źródło: https://roslinozerniurlopowicze.blogspot.com/2022/04/revani-czyli-ciasto-z-semoliny.html
Revani po raz pierwszy jedliśmy (jeszcze w wersji wegetarianskiej) na Podlasiu, a konkretniej w Bohonikach w restauracji naprzeciwko meczetu. Ciasta z semoliny lub kaszy manny mniej lub bardziej nasączone syropem jada się od Egiptu przez Turcję i Grecję aż po Albanię i Bałkany. Jest wiele wersji tego ciasta - niektóre z dodatkiem mąki pszennej, inne z samą semoliną. Zależnie od kraju...
Najnowsze przepisy
Mięciutki, wilgotny, po prostu rozpływa się w ustach.... ⇖ 6
Wino to nie tylko szlachetny trunek do degustacji, ale i... ⇖ 6
Miodownik z kremem budyniowym to jedno z tych tradycyjnych... ⇖ 20
Ciasto drożdżowe wzbogacone o kardamon z nadzieniem z... ⇖ 9
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 499
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 603
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 560
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 812
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 752
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 562
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 589
Przepisy na czasie
To niezwykle proste ciasto piernikowe, które zawsze się... ⇖ 549
Sernik łaciaty z brzoskwiniami i makiem to ciasto, które... ⇖ 473
Cześć! Dzisiaj robimy ciasto lion bez pieczenia, to... ⇖ 451
Kremowe, delikatne ciasto z białą czekoladą i cukierkami... ⇖ 389
Paszteciki z mięsem, z ciasta drożdżowo-kruchego to... ⇖ 373
Pyszny, mięciutki i delikatny. Idealne na półmisek... ⇖ 353
Przepyszny domowy pasztet do smarowania. W sklepie tak... ⇖ 348
Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania... ⇖ 245
Makowiec japoński to takie ciasto, które niby wydaje się... ⇖ 228
Pyszny miodownik z kakaową masą grysikową i z orzechami... ⇖ 223









































