Włochy - Krem z soczewicy (Vellutata di lenticchie)

Pamiętacie turecką czorbę z czerwonej soczewicy z dodatkiem oleju z miętą i ostrą papryką? Okazuje się, że we Włoszech je się bardzo podobną zupę, chociaż na pewno nie jest tam aż tak popularna jak jej siostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona...
Najnowsze przepisy
Jajka to jeden z najbardziej uniwersalnych składników w... ⇖ 8
Składniki: recipe: ziemniaki około 1 kg, olej rzepakowy 3... ⇖ 11
Jeśli właśnie rozpoczynasz swoją przygodę z dietą... ⇖ 11
Makaron z kurczakiem i pesto paprykowym – szybki obiad... ⇖ 16
Mus gruszkowy z kardamonem to prosty i aromatyczny sposób... ⇖ 15
Pyszne i mięciutkie, idealne na śniadanie. Można jeść... ⇖ 26
Znakomity syrop, który stosuje cała nasza rodzina w... ⇖ 110
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 449
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 525
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 530
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 734
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 661
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 531
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 521
Przepisy na czasie
Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejny przepis z... ⇖ 2125
Zdrowsza, bo bez cukru wersja soku z aronii na zimę. W tym... ⇖ 352
Ciasto Pijak to jeden z tych wypieków, które zawsze się... ⇖ 327
Sos pomidorowy, który robię co roku. Jest rewelacyjny do... ⇖ 326
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort na urodziny, który... ⇖ 284
Domowe kopytka to jedno z tych dań, które nigdy się nie... ⇖ 277