Włochy - Sycylijska caponata

Caponata to tradycyjne wegetariańskie danie kuchni sycylijskiej, składające się z bakłażanów w slodko-kwaśnym sosie z dodatkiem oliwek, kaparów, rodzynek i orzeszków piniowych. Każda sycylijska rodzina ma swój własny przepis na caponatę, a na całej Sycylii istnieje podobno aż 37 jej wersji. Oto nasza wersja:Składniki (3-4 porcje):- 3 łyżki oliwy- 2 cebule- 1 ząbek czosnku- 1...
Najnowsze przepisy
Jeśli szukasz czegoś ciekawszego niż nudne kanapki, to... ⇖ 7
Sekret tego ciasta to zdecydowanie czas i temperatura... ⇖ 10
Przepis na pomidorowy ryż zapiekany z tofu. To propozycja... ⇖ 10
13.10.2025 Magda Krupnik to jedna z tych zup, które od... ⇖ 13
Masz w domu kawałek czerstwego chleba, z którego jedzenia... ⇖ 12
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od... ⇖ 18
Prosty przepis na muffinki cynamonowe bez miksera Jeśli... ⇖ 24
Przepisy z bloga
Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna... ⇖ 459
Idealnie wiosenna zupa chrzanowa z austriackiej Styrii -... ⇖ 537
W trakcie naszej zimowej wizyty w Walencji (pomarańczowej... ⇖ 540
Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy... ⇖ 754
Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych.... ⇖ 681
Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie... ⇖ 542
Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem... ⇖ 535
Przepisy na czasie
Murzynek to takie ciasto, które piekło się u mnie w domu... ⇖ 753
Sezon na grzyby jest w pełni, w tym roku jest istne,... ⇖ 285
Sernik bez sera to taki wypiek, który potrafi naprawdę... ⇖ 239
Przepyszny domowy napój jak Pysio. Jest to rewelacyjne... ⇖ 178
Sernik to jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzą... ⇖ 171